Inrichting

Tegel eruit
Haal hier en daar wat tegels uit het schoolplein. Vooral langs een gevel of een hek zijn prima plekken om dat te doen. Plant hier diverse planten en struiken. Let wel op de plant keuze en zorg voor inheemse planten. Hiermee trek je insecten en vogels aan.

Stenen muurtjes
Van de tegels uit het schoolplein maak je eenvoudig stapelmuurtjes. Breek de tegels door midden en stapel ze op. Achter het muurtje kan je de grond wat ophogen, waardoor je meer variatie in hoogte krijgt.

Laat gevel of hek begroeien
Een gevel of hek laat zich prima begroeien met klimplanten. Denk aan klimop, wilde wingerd, Klimhortensia of vuurdoorn. Hier trek je vogels en insecten mee aan.

Speelnatuur

Rommelhoekje
Rommelhoekjes zijn hoekjes waar je niet zo veel mee doet en niet intensief worden gebruikt. Meestal zijn dit plekken waar planten hun gang kunnen gaan, er liggen wat boomstammen, takken, stenen en wat ‘open’ grond. Een ideale plek voor vogels, kleine diertjes, insecten en misschien wel een egel. Ook een leuke plek om op zoek te gaan naar bodemdiertjes. Lekker met je handen in de grond of kijk eens onder een boomtak of een steen.

Pluktuin
Laat een stukje van het plein begroeien met een wild bloemmengsel. Staan de bloemen in bloei, dan mag je ze plukken. Zo vrolijk je je klas eenvoudig op. Laat je de planten uitbloeien dan trekken de zaden in de herfst vogels aan.

Tip: Ook vierkante meter bakken zijn hiervoor prima te gebruiken. Met weinig ruimte creëer je toch iets heel natuurlijks op het schoolplein.

Zandbak
Een zandbak mag voor de kleuters niet ontbreken. Leeg bijvoorbeeld boomstammen in ene vierkant en vul het vierkant op met zand. Een natuurlijke plek om te spelen.

Evenwichtsbalken, klimbomen, stapstenen
Oude bomen zijn prima te gebruiken als klimboom, de stammen vormen de evenwichtsbalken en grote stenen op het plein leg je neer als stapstenen. Zo maak je een heel klimparcours voor de kinderen.

Vogels voederplaats

Het is toch geweldig, een schoolplein vol met vogels. Een wat afgelegen plek op het schoolplein is prima in te richten als vogel voederplek. Plant wat struiken aan, waar vogels in kunnen schuilen. Zet in de buurt van de struiken een paar voedertafels, voedersilo’s of strooi wat voer op de grond. Vogels zijn je dankbaar, maar ook de kinderen.

Vogelscherm
Wil je het helemaal spannend maken, plaats dan een vogelscherm. Dit kan een houten schutting zijn, met een paar kijkgaten. Zo wordt vogels kijken nog leuker.