Veiligheid en beheer

Of een groen schoolplein een succes wordt, wordt voor een groot deel bepaald door het waarborgen van veiligheid en het beheer vanaf het begon van het plan.

Veiligheid
We leven in een maatschappij waarbij we heel erg aan onze en de veiligheid van onze kinderen denken. Het is slaat soms zo erg door, dat kinderen kniebeschermers krijgen voor het kruipen, niet in bomen mogen klimmen en dat stekelplanten worden geweerd. Een kind zou zich toch eens pijn doen of een wondje oplopen, dat kan toch niet? Juist wel!! Het is juist goed als kinderen eens uit ene boom vallen, hun knie storen of zich prikken aan een prikkelstruik. Hier leren kinderen van, maakt ze een sterker kind, leert ze makkelijker problemen op te lossen en leert om creatieve oplossingen te zoeken.

Goede voorlichting
Geef als school ook goede voorlichting aan de ouders en geef ze het vertrouwen dat de kinderen in goede handen zijn, maar dat kinderen ook de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en gewoon lekker kunnen spelen.

Vies worden mag!
Op een groen schoolplein worden kinderen vies. Dat is helemaal niet erg. Maar communiceer dit met de ouders. Dat voorkomt boze ouders op de stoep.

Beheer
Om te voorkomen dat het plein zijn functie van een groen klaslokaal verliest, is het belangrijk dat al vooraf nagedacht is over het beheer van het plein. Vaak wordt dit namelijk niet meegenomen in de financiƫn.

Waar moet je aan denken:

  • Wie gaat het plein onderhouden
    • Snoeien van bomen en struiken
    • Maaien van gras/bloementuin
    • Het herstellen van materialen
  • Wie gaat de moestuin onderhouden
  • Wie zorgt dat de vogelvoederplaats gevuld blijft met voer

Kinderen en leerkrachten verantwoordelijk
Laat kinderen en de leerkrachten verantwoordelijk zijn voor het schoolplein. Denk dan vooral aan klein onderhoud. Schakel een lokale hovenier in voor het groot onderhoud. Maar dat is ook prima samen met de kinderen te doen.

Elke groep is verantwoordelijk voor een deel van het schoolplein.
Groep 4 bijvoorbeeld is elk jaar verantwoordelijk voor de moestuin, groep 5 zorgt er voor dat de vogels altijd voer hebben, groep 6 is van de schoonmaak, en zo kan je iedereen ene rol geven op het schoolplein. Maar kleed het bijvoorbeeld in, in de lessen. Zo leren ze er ook nog wat van.