Door elke boom stroomt sap, maar alleen
het sap van de berk kun je drinken. De
beste periode om berkensap te tappen, is
maart: dan ‘bloedt’ de boom als je snoeit.
Het tappen is heel eenvoudig. Met een
snoeischaar knip je een redelijk dikke tak
af. Over de gesnoeide tak schuif je een fles;
bind de fles eventueel vast met touw. Let er
wel op dat tak en fles wat schuin hangen,
zodat het sap goed in de fles kan lopen.
Berkensap is twee tot drie weken houdbaar.
Het sap wordt vaak verwerkt in gerechten
en andere dranken, maar is ook
puur te drinken.
Related Posts
Speuren naar pootafdrukken
Pootafdrukken van dieren en vogels heten ‘prenten’. Pootafdrukken vind je op zandpaden, in de modder, op het strand of in de sneeuw. Bij prenten is het altijd belangrijk ze goed […]
Insecten eten
Het klinkt misschien vies, maar insecten zijn heerlijk om te eten. En ook nog eens heel gezond! Larven van kevers en kleine kevers kun je rauw eten. Zelfs veldsprinkhanen (die […]
Thee uit de natuur
Van heel wat planten en kruiden is thee te maken. Thee gemaakt van munt is natuurlijk heel bekend, maar thee maak je ook met: > citroenmelisse > lavendel > rozemarijn […]
Vlierbloesemsap
Een lekker en gezond drankje, gemaakt van kleine bloemetjes. Dat is vlierbloesemsap. De vlierstruik met zijn witte bloemetjes staat in de lente in volle bloei. Je vindt ze in veel […]