In tuincentra zijn testjes te koop om de pH-waarde te bepalen. Maar veel leuker is het om dit zelf te doen. De pH-waarde kun je namelijk ook meten met rodekool!
DIT HEB JE NODIG:
> een rodekool, fijngesneden
> een pan met water
> 3 kopjes
> zeef
> kom
> azijn
> zuiveringszout, ook wel bekend als baking soda
> aarde
ZOLANG DUURT HET: 60 minuten
Breng het water in de pan aan de kook en laat het even borrelen. Nu weet je zeker dat het water ‘schoon’ is, gedestilleerd. Doe de ingesneden rodekool in het water en laat
het tien minuten doorkoken. Giet met behulp van een zeef het water en de rodekool uit de pan in een kom. Nu heb je rodekoolsap! De kleur van de rodekool verandert afhankelijk van hoe zuur het is. Om dit te testen doe je in twee kopjes wat sap van de rodekool. In de ene giet je wat azijn, in de andere zuiveringszout. Wat gebeurt er? Het kopje met azijn wordt felroze,
met het zout blauwgroen.