In tuincentra zijn testjes te koop om de
pH-waarde te bepalen. Maar veel leuker is
het om dit zelf te doen. De pH-waarde kun
je namelijk ook meten met rodekool!
DIT HEB JE NODIG:
> een rodekool, fijngesneden
> een pan met water
> 3 kopjes
> zeef
> kom
> azijn
> zuiveringszout, ook wel bekend
als baking soda
> aarde
ZOLANG DUURT HET: 60 minuten
Breng het water in de pan aan de kook en
laat het even borrelen. Nu weet je zeker dat
het water ‘schoon’ is, gedestilleerd. Doe de
ingesneden rodekool in het water en laat
het tien minuten doorkoken.
Giet met behulp van een zeef het water en
de rodekool uit de pan in een kom. Nu heb
je rodekoolsap! De kleur van de rodekool
verandert afhankelijk van hoe zuur het is.
Om dit te testen doe je in twee kopjes wat
sap van de rodekool. In de ene giet je wat
azijn, in de andere zuiveringszout. Wat
gebeurt er? Het kopje met azijn wordt felroze,
met het zout blauwgroen